Naša priča

Pieter Schoen, Lodewijk Varossieau i Dirk Vettewinkel su verovatno imena za koja nikad niste čuli. Ipak, u 18. veku, oni su napisali prve redove Sigma Coatings priče. Njihova vizija poslovanja s materijalima za farbanje dovela je do osnivanja firmi, čiji je današnji naslednik Sigma Coatings. Vrhunski stručnjaci sa istančanim osećajem za praktičnost dobro su znali prepoznati očekivanja molera. To je znanje i danas DNK Sigma Coatings-a. 

2008
2. januara, PPG Industries objavila je kupovinu grupe SigmaKalon iz Bain Capitala. Sa sedištem u Pittsburghu, PPG je globalni proizvođač boja, premaza, hemijskih proizvoda, optičkih proizvoda, stakla i staklenih vlakana. Delujući u više od 60 država, firma ima više od 140 proizvodnih fabrika i povezanih firmi.

2006
Firma Sigma Coatings je integrisana u  SigmaKalon Group, broj 2 u Evropi u dekorativnim bojama. Od 1. juna 2006. firma nosi naziv SigmaKalon.

1999 – Spajanje Sigma Coatings i Kalon-a
SigmaKalon je nastao preuzimanjem PetroFina od strane Francuske Total grupe. Preuzimanje se odnosi na spajanje firme Sigma Coatings, ćerke firme PetroFina i Kalon-a, ćerke Francuske firme boja Total grupe.  

1972 – Sigma Coatings Grupa: od porodičnog posla do multinacionalne korporacije
1. januara 1972. firme Pieter Schoen & Zoon i International Coating Materials (ICM) pojavile su se na tržištu pod zajedničkim imenom: Sigma Coatings. Tokom 1980-ih, Sigma Coatings gradi vrhunski uređen istraživački centar uz novu fabriku boja i praha.

1971 – Kupovina ICM-a
Nakon samo jedne godine od stvaranja ICM –a (International Coating Materials), PetroFina je u navedenom videla svog drugog partnera u proizvodnji proizvoda od boje, pa se stoga obavezala kupiti ICM nakon kupovine Pieter Schoen & Zoon. Time su postavljeni temelji Sigma Coatings-a.

1970 – Osnivanje ‘International Coating Materials’
Kako bi bili uspješniji u odnosu na konkurenciju, firme N.V. Vernis i Varossieau & Cie se odlučuju na spajanje. Osnivanje je u Uithoornu, 1970., pod imenom International Coating Materials.

1967 – Pieter Schoen u PetroFini
1967, PetroFina je potpisala ugovor saradnje s Pieter Schoen & Zoon. Ovo je bilo pre nego što je postao deo Petro Fine 1969.

Nakon 1900., saradnja sa Varossieau & Cie je napredovala, temeljeći svoje pigmente na ulju pa su proizvodili japanski lak. Počevši od 1946., novi direktor firme Varossieau & Cie modernizovao je fabriku, koja je potom postala proizvođač sintetičkih i delimično sintetičkih lakova.

1809 – Od fasadnih boja do Sigma Coatings-a
1809, Dirk Vettewinkel, majstor moler u udruženju “Ceh sv. Lucasa” (“Guild of St. Lucas”), odlučio je mleti svoju boju i materijale. U to je vreme to bilo područje koje je na tržištu bilo nerazvijeno.  Od 1972, Dirk Vettewinklerova fabrika postaje deo Sigma Coatingsa.

1795 – Nova faza i proizvodnja boja
Druga firma koje je igrala bitnu ulogu u stvaranju Sigma Coatings je bila Varossieau & Cie. Lodewijk Varossieau je bio moler koji je kreirao destileriju laka 1795. 1862, porodica i posao su premešteni u Cornelis van Rijn.

1722. – Prvi Sigma proizvodi
Jan Pieterszoon Schoen je bio prvi Holandski preduzetnik koji je proizvodio i prodavao prirodne pigmente kao što su boja za drvo, kreda, nemački oker, mramor, kurkuma, ugljeni prah i lazulit.
1722. on kupuje zemljište i stavlja svoju drobilicu. 1725. godine dobija dozvolu za mlevenje. Pre stavljanja svojih proizvoda boje na tržište, nazvao ih je Sigma, po Grčkom slovu koje predstavlja rezultat svih stvari.

Pieter Schoenova firma postala je porodični posao, koji je službeno registrovan 1857. godine pod imenom Pieter Schoen & Zoon.
Pieter Schoen & Zoon je jedna od firmi koja će kasnije predstavljati temelj Sigma Coatingsa.